LOKASI : Pahang
 
INFO LOKASI :
 
Alamat : Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah Jabatan PERHILITAN Kuala Gandah, 28500 Lanchang Pahang Darul Makmur, Malaysia
No Telefon : 09-279 0391
No Fax : 09-279 0398
 
BAYARAN : TIADA BAYARAN DIKENAKAN , PENGUNJUNG BOLEH MEMBERI SUMBANGAN .
 
 
TENTANG PUSAT KONSERVASI
 
Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan (PKGK) merupakan satu pusat yang unik di Malaysia di mana peranan utamanya adalah untuk menangkap dan memindahkan gajah-gajah liar yang habitatnya telah diterokai oleh pembangunan. Gajah liar ini akan ditempatkan semula ke kawasan-kawasan perlindungan seperti Taman Negara. Sejak 30 tahun yang lalu, pusat ini telah berjaya memindahkan lebih daripada 700 ekor gajah liar. Proses pemindahan ini bertujuan untuk meminimumkan risiko kepupusan spesies ini serta kerosakan harta benda dan kawasan pertanian.
 
 
AKTIVITI PELAWAT : 
 

1- MEMERHATI KUMPULAN ANAK GAJAH DI KAWASAN TRAIL INTERPRETASI


Pelawat berpeluang memerhati kehidupan anak gajah yang dilepaskan secara bebas dalam kawasan keliaran yang dipagari dengan pagar elektrik.


2- MENONTON TAYANGAN VIDEO


Menonton dokumentari proses menyelamatkan gajah liar dari kawasan konflik ke habitat baru oleh Jabatan Perhilitan.


3- GAJAH MANDI DAN DIBERSIHKAN OLEH MAHOUT


Pelawat boleh melihat gajah dewasa dan anak gajah dimandi dan dibersihkan oleh mahout serta sambil diberikan penerangan oleh kakitangan bertugas.


4- PENERANGAN KONSERVASI GAJAH DI PENTAS INTERPRETASI


Pelawat akan diperkenalkan kepada setiap gajah yang menjalankan aktiviti konservasi, sejarah dan kebolehan asas mereka. Penonton dan gajah dipisahkan oleh penghadang dengan jarak kira-kira 8 meter bagi menjaga keselamatan.

 

 

 

sumber : klustertemerloh.blogspot.my

 

Homestay felda jengka 25 di tubuhkan pada tahun 2006 di Felda Jengka 25, Temerloh , Pahang Darul Makmur. Homestay ini berkonsepkan tinggal bersama tuan rumah untuk merasai sendiri cara hidup, sosial dan budaya penduduk setempat. Homestay jengka 25 ini mendapat pengiktirafan daripada kementerian pelancongan Malaysia. Selain itu juga ahli ahli yang berdaftar ini di latih serta mengikuti kursus –kursus yang di anjurkan oleh pihak Institut Kemajuan Desa ( INFRA).

Di felda jengka 25 terdapat sebanyak 38 buah rumah yang di jadikan sebagai homestay. Daya tarikan utama di homestay ini adalah berdekatan dengan tempat rekreasi Gunung Senyum yang hanya dalam 30 minit sahaja daripada felda jengka 25. Aktiviti yang menarik yang boleh di lakukan adalah seperti melawati kawasan persekitaran kampung, membuat lawatan dan aktiviti di ladang sawit dan tapak semaian sawit felda jengka 25 dan juga boleh melawati tempat rekreasi gunung senyum.

Kebanyakkan mereka yang datang menginap di homestay ini adalah daripada pelajar-pelajar universiti. Selain itu pelancong – pelancong daripada luar negara seperti daripada Jepun, Korea Dan Singapura adalah sebahagian daripada pelancong yang pernah menginap di homestay ini untuk tujuan menikmati alam sekitar dan suasana kampung di Malaysia.

Untuk sebarang maklumat bolehlah menghubungi En Saiful Bin Salwey merangkap Penyelaras Homestay Jengka 25 di talian 019-7567653 ataupun boleh menghubungi En  Wahak Bin Muhmud sebagai Pemangku Pengerusi Homestay 25 dan AJK Homestay Pahang di talian 010-3225718.

 

 

 

TEMPAT MENARIK DAN PELANCONGAN POPULAR DI NEGERI PAHANG

Taman negara merupakan salah satu tempat perlancongan yang popular di negeri pahang. hal ini kerana taman negara merupakan hutan hujan tropika yang terbesar dan tertua di dunia. taman negara ini menjadi tumpuan pelancong dalam dan luar negara kerana di yakini mempunyai banyak khazanah alam yang hidup di dalam hutan simpan tersebut. selain itu juga sistem operasi di taman negara  di selia dengan baik . terdapat banyak perkhidmatan yang disediakan oleh pihak taman negara. selain itu juga banyak aktiviti-aktiviti yang boleh di lakukan dan di anjurkan oleh pihak berwajib.  taman negara kuala tahan ini adalah di bawah penguasaan jabatan perhilitan negeri pahang.

 

Perjalanan ke  Taman Negara Kuala Tahan

Antara perjalanan ke Taman Negara Kuala Tahan ini boleh melalui jalan raya, kereta api dan juga perjalanan sungai pahang.

Bandar yang terdekat ialah Jerantut, Pahang. Perjalanan dari Kuala Lumpur atau Kuantan dengan menaiki kereta atau pengangkutan awam mengambil masa antara 3 hingga 4 jam. Dari Bandar Jerantut, pelancong boleh mengambil bas atau teksi ke Jeti Kuala Tembeling, terletak lebih kurang 16km daripada Bandar Jerantut. Pelancong juga boleh ke Taman Negara melalui jalan darat sejauh 68 km dengan hanya mengambil masa kira-kira 1 jam 15minit dari Jerantut.

Pelancong daripada Singapura boleh menaiki keretapi malam yang berhenti di Stesen Keretapi Kuala Tembeling. Daripada Jeti Kuala Tembeling, pelancong akan menaiki bot menyusuri Sungai Tembeling untuk jangka masa lebih kurang 2 1/2 ke 3 jam untuk sampai ke Kuala Tahan.

Tambang bot ialah RM 35.00 seorang sehala. Bot berlepas pada jam 9.00 pagi, 1.00 petang dan 2.00 petang setiap hari.

 

Permit Dan Lesen

Setiap  pelancong mesti mendapatkan permit masuk dengan harga RM 1.00  seorang. Harga lesen  memancing ialah RM 10.00 setiap joran dan lesen kamera ialah RM 5.00 setiap satu unit kamera

Penginapan

Mutiara Taman Negara menyediakan penginapan bagi pelancong yang ingin menginap di dalam kawasan Taman Negara. Penginapan juga terdapat di sekitar Kuala Tahan yang terdiri daripada banglo, suite, syele dan asrama. Terdapat juga tapak perkhemahan yang diuruskan oleh Mutiara Taman Negara Resort dan pengusaha tempatan di sekitar Kuala Tahan. Maklumat mengenai penginapan dan aktiviti serta tempahan di Mutiara Taman Negara boleh dihubungi melalui talian 09-2662200 / 09-2663500, atau fax ke 09-2661500. Atau kunjungi laman web www.mutiarahotels.com 

 

Antara aktiviti-aktiviti yang menarik  di Taman Negara

 

1) Bumbum

    Bermalam di bumbum untuk memerhati hidupan liaryang melawat ke kawasan jerutberhampiran

 

*Bayaran hanyalah RM 5.00/seorang/satu malam

**tempahan perlu di buat dahlu di kaunter pembayaran

 

2) Titian kanopi

    Melihat taman negara di atas titiankanopi yang terpanjang di dunia.(550m) tergantung lebih kurang 45 m dari atas tanah

 

**bayaran rm 5.0 dewasa/3.00 kanak kanak

*** pembayaran perlu di buat di kaunter pendaftaran

 

3) Kembara gua

   Mengembara di kawasan hutan batu kapuryang belum di ganggu dan dan melihat pelbagai gua yang cantik di sekitar taman          negara

 

4) Eksporasi hutan

   Menikmati keindahan khazanah alam Taman Negara rentis- rentis di Taman Negara dan anda mungkin bernasib baik dapat melihat hidupan liar di persekitaran semulajadi

 

5) Mendaki Gunung Tahan

 

 

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Penguasa
Taman Negara Kuala Tahan
27020 Jerantut, Pahang
Tel: 09-266 1122/09-266 4152      
Faks: 09-266 4110

E-mel: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 

 

sumber: http://www.wildlife.gov.my/index.php/ms/- lamanweb rasmi jabatan perhilitan pahang.

 

 

RESTORAN GOBANG MAJU IKAN BAKAR TEMPOYAK

 

Jika anda pergi bercuti- cuti ke Temerloh Pahang, tak tahu nak singgah makan di mana silalah ke  restoran Ikan Patin Tempoyak yang popular iaitu restoran Gobang Maju Ikan Patin Masak Tempoyak.

Restoran ini mensajikan makanan Pahang yang popular iaitu ikan patin tempoyak ,ikan pais tilapia dan pais patin. Restoran ini terletak bersebelahan stesen minyak ESSO Temerloh. Waktu operasi adalah seperti berikut: ISNIN, SELASA, RABU, SABTU dan AHAD (12.00 tgh – 12.00 mlm) JUMAAT (2.00 ptg – 12.00 mlm), KHAMIS ( cuti / tutup ).

 

Sebarang pertanyaan atau tempahan boleh hubungi EN RIZAL di talian berikut 019-956 9696. 

 

 

 fb: Go'Bang Maju Patin Temoyak Temerloh

sumber: lawatan Pusat Internet 1 Malaysia Jengka 25