Negeri Pahang memang terkenal dengan makanan - makanan tradisional. Di setiap daerah mempunyai makanan tradisinya yang tersendiri. Antara makanan tradisional yang popular di negeri Pahang adalah seperti masak tempoyak ikan patin, sambal  hitam, gulai asam rom, sambal petai tempoyak, gulai masak lemak siput sedut, pais tempoyak ikan patin / talapia,gulai keladi kemahang, gulai lemak pede/budu dan banyak lagi. Makanan- makanan ini lebih popular disekitar kawasan Pahang Barat Jerantut, Kuala Lipis, Temerloh, Raub dan kawasan sekitarnya atau kawasan tengah Negeri Pahang. Berikut adalah merupakan makanan tradisi Pahang yang popular : 

1) IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

Gulai ikan patin masak tempoyak sudah menjadi tradisi sebagai makanan harian bagi masyarakat Pahang. Selain daripada ikan patin , ikan tilapia, ikan lampam atau ikan ikan sungai yang lain juga boleh dimasak bersama tempoyak. Rasa keenakkan gulai ikan tempoyak ini boleh di uji berdasarkan jenis- jenis ikan. Ini kerana terdapat pelbagai jenis ikan patin dan rasa isinya juga adalah berbeza. Selain itu kualiti dan rasa tempoyak juga mempengaruhi keenakkan gulai ikan patin tersebut. Tips untuk hilangkan hanyir ikan sungai kebanyakkan orang menggunakan air asam jawa/ keping atau air bancuhan tepung gandum. 

 

2.SAMBAL HITAM

Sambal hitam ini juga merupakan salah satu tradisi makanan Pahang. Bahan-bahannya tidaklah banyak di gunakan.tidaklah susah untuk membuatnya. Hanya perlukan ikan bilis,bawang, lada dan yang paling penting adalah asam belimbing.bahan tersebut ditumbuk bersama dan goreng. Isikanlah perasa seperti garam,perisa dan gula sedikit. Sambal ini boleh tahan berminggu-minggu jika kena pada cara masakkannya. Sangat sedap jika hanya makan dengan nasi putih yang sedang panas…

 

3 SAMBAL IKAN BILIS TEMPOYAK DAN PETAI

 

Masakan ikan bilis tempoyak dan petai sagat sedap dan senang dimasak.

resepinya:

1-ikan bilis

2-tempoyak

3- petai

4- lada kecil

Cara-cara membuatnya,

Bancuh tempoyak dengan air...Tidak terlalu cair @ pekat.Masukkan dalam kuali ,masukkan lada kecil yang telah ditumbuk, biarkan sehingga tempoyak sederhana masak(pekat sedikit) masukkan petai biarkan hingga lembut. Boleh tuangkan sedikit minyak masak. Masukkan bahan perasa ikut rasa. Akhir sekali masukkan ikan bilis yg telah digoreng kedalam kuali..Biar sebentar dan pastikan sambal benar-benar masak/ naik minyak.

**cara @ resepi ada pelbagai..ikut keselesaan memasak..

 

4 .PAIS IKAN PATIN/TALAPIA TEMPOYAK

5.GULAI LEMAK PEDE/BUDU

 

Kesimpulannya, masakan makanan di tempat kami bagi daerah temerloh kebanyakkannya adalah menggunakan tempoyak dan juga gulai lemak. Untuk merasa masakan tradisi Pahang silalah ke tempat kami. Pasti tak rugi,selalu di hati dan rasa nak makan lagi.