KUIH BADAK KUBANG KUIH TRADISIONAL PAHANG.

Kuih yang berbentuk bulat menggunakan tepung pulut ,dan tepung pulut hitam,ada rinti kelapa di dalam dan berkuah santan kelapa yang berlemak dan masin,kuih ini juga sangat sedap apabila di makan waktu ia sedang panas-panas.Ia seakan-akan kuih koci ataupun kuih anak dara sebilik,tetapi yang membezakan cuma ia berada di atas daun pisang yang telah di potong bulat dan di letakkan di atas pinggan logam dan di kukus sehingga masak.

 

Bahan-bahannya:-
1/2 kampit tepung pulut
1/2 kampit tepung pulut hitam

satukan kedua-dua tepung diatas, bancuh dengan air sehingga menjadi doh.Bulat-bulatkan isi inti kelapa (seperti buah melaka)

Bahagian Putih:-
1 cawan Tepung Beras  
4 cawan santan
sedikit garam

Cara-caranya:-
Kukus yg bulat2 hitam dulu, selepas tu isikan bahagian putih .kukus sekejap boleh di makan.